Skip to main content

Interview met product engineer Marco Vreeke

50 jaar geworden én 12,5 jaar in dienst. Velen zullen je de afgelopen jaren al eens gesproken hebben, maar vertel: Hoe kwam je destijds bij Stamhuis Lineairtechniek (MCA, locatie Twello) terecht?

Voordat ik met Stamhuis in contact ben gekomen was ik 11 jaar werkzaam bij British American Tobacco als Product Technicus. Hier was ik verantwoordelijk voor de planning van de afdeling, onderhoud van het machinepark en het productieproces. Hier heb ik met veel plezier gewerkt, echter werd het besluit genomen om de fabriek naar Polen te verplaatsen. Hierdoor moesten 600 mensen gefaseerd afgevloeid worden. Aangezien ik ook bij het productieproces betrokken was, ben ik als één van de laatste vertrokken.

In een regionaal dagblad kwam ik de vacature Product Engineer tegen die op dat moment vacant was binnen Stamhuis Lineairtechniek in Twello, mijn woonplaats. We zijn met elkaar in gesprek gegaan en het zag er interessant uit voor mij. Het zou wel een hele omslag zijn richting een kantoorbaan, daar waar ik voorheen veelal actief was in de fabriek zelf, geen ploegendienst meer en op de fiets naar het werk. Nu 12,5 jaar verder kan ik zeggen dat ik er absoluut geen spijt van heb gehad!

Na 11 jaar bij BAT te hebben gewerkt zal die nieuwe uitdaging even wennen geweest zijn. Welke aspecten hebben de doorslag gegeven om inmiddels al 12,5 jaar als Product Engineer bij MCA actief te zijn?

De eerste jaren heb ik mij het enorm brede portfolio eigen moeten maken, om zodoende te begrijpen welke oplossing het beste is voor iedere specifieke toepassing. Door mijn achtergrond kon ik al snel een adviserende rol aannemen. Ik kan klanten meenemen richting de juiste oplossing, de juiste geleiding voor de toepassing van onze klant.

Inmiddels durf ik wel te zeggen dat mijn productkennis dusdanig gegroeid is en de relatie met onze leveranciers enorm goed is, waardoor ik combinaties kan maken die dé oplossing zijn voor de klant. Deze oplossingen staan niet als standaard in een catalogus en juist hier zit onze meerwaarde. Klanten die dit weten te waarderen ken ik daarom ook al jaren.

Ruim 5 jaar geleden volgde de overname door Rubix en 2 jaar geleden werd de handelsnaam van Stamhuis omgezet naar MCA linear motion robotics. Hoe heb jij deze veranderingen ervaren?

In principe is er voor ons weinig veranderd. We willen nog altijd de specialist zijn op het gebied van lineairtechniek. Alleen is onze wereld groter en breder geworden. Uiteraard heeft de overgang naar een nieuw ERP systeem de nodige energie gekost, maar daar weten we ons ondertussen goed mee te redden. Een deel van het administratieve werk is op het hoofdkantoor komen te liggen, waardoor wij ons dagelijks kunnen richten op de techniek, dat is waar ik het liefst mee bezig ben uiteraard.

Rubix collega’s vanuit de vestigingen wisten ons na een introductie met name te vinden daar waar prijs en levertijd van componenten aan bod kwamen. Door onze voorraad, bewerkingsmachines en vaste leveranciers konden we hier vaak meteen al onze meerwaarde voor de groep en de klant laten zien. De uitdaging zit hem echter ook in het gebruik maken van onze technische kennis. Heeft een Rubix vestiging een klant waar herhaaldelijke problemen zijn met geleidingen, dan willen wij graag z.s.m. meekijken en zoeken naar verbeteringen. Hierdoor zal de klant de gehele Rubix organisatie beter weten te waarderen. Dit geldt overigens voor alle Technical en Competence Centers.

De aanpassing naar MCA linear motion robotics heeft de samenwerking in totaaloplossingen wel een boost gegeven. De klant, veelal machinebouwer, kan nu bij één partij zijn linear motion vraagstuk kwijt. Onze collega’s van motion kennen onze lineairsystemen en weten deze op de juiste manier aan te drijven en te besturen. Dit geeft het meedenken in oplossingen voor mij persoonlijk ook zeker weer nieuwe uitdagingen. We zijn nooit uitgeleerd!

Je hebt in je MCA carrière ontelbaar vele projecten uitgevoerd. Kun je ondanks de enorme diversiteit in toepassingen een specifiek project noemen waar je nu nog met plezier op terugkijkt?

Voor DUS Architects heb ik meegewerkt aan de eerste Kamermaker. Het gaat hier om een 3D Printer die in een container geplaatst is. De bedoeling was hiermee huizen te bouwen/printen. Dit was destijds zelfs een item bij DWDD! Ik heb hier in meegedacht qua XYZ-systeem om de printkop te verplaatsen.

Voor Food Technology Noord Oost Nederland heb ik een picker geleverd met 2 onafhankelijk bewegende Z-assen die op dezelfde assen horizontaal bewegen.

Een stukje productontwikkeling in samenwerking met onze leverancier Bahr Modultechniek. Hier heb ik een QSZ lineair module voorzien van een pneumatische klem, waarmee we de slede kunnen fixeren. Hiermee vangen we de trillingen op die tijdens het bewerken van een product kunnen ontstaan. Resultaat is een hogere kwaliteit van het eindproduct.

4 jaar geleden heb ik aan het project 3D-manufacturing van MCA/Rubix deelgenomen. Dit was enorm leerzaam en een verrijking voor latere projecten. Doel was om te zien waar deze wereld heen gaat en wat wij als MCA-Rubix hier mee zouden kunnen voor onze klanten.

Bij Heineken hebben we met het gehele MCA team een stapelaar van dozen met bierflesjes omgebouwd van pneumatiek naar elektrisch. De flesjes zijn destijds iets dunner geworden waardoor de pneumatische klem de flesjes kapot drukte. Met een LEANTECHNIK tandheugelaandrijving kunnen we dit nu beter regelen, ervoor zorgen dat de dozen beter gepositioneerd worden en de flesjes heel blijven.

Als we wat vooruit kijken, hoe kijk je dan tegen MCA aan?

Nu we onderdeel van MCA linear motion robotics zijn moet de samenwerking in complete projecten qua lineair/motion verder uitgebreid worden. De kennis in alle producten vergroten, waardoor we nog sneller kans zien om onze klanten verder te helpen. De vraag is er zeker! Klanten willen het liefst één aanspreekpunt hebben binnen hun project, dat kan bij MCA. Daarnaast kunnen we onder de vlag van Rubix bij MRO-klanten onze expertise laten zien, zodat zij ook voordeel hebben van de Rubix Uptime Service. Tot slot moeten we kritisch blijven kijken naar ons portfolio en daar waar nodig gaten invullen met de juiste producenten. Zo is de toevoeging van het NSK lineairpakket in 2019 een welkome uitbreiding geweest. Met name voor onze high-end klanten en voor complexere vraagstukken waar net even wat meer gevraagd wordt.

Kortom, voldoende uitdagingen en hier draag ik graag mijn steentje aan bij de komende jaren!

Bedankt voor je openhartigheid. We kijken er naar uit om samen te blijven ontwikkelen en innoveren. Zo zullen vele klanten er ook over denken vermoeden we….