Skip to main content

Nieuwe cobot met 1.70m bereik en 20kg payload

Product release

Yaskawa start met de verkoop van een menselijke collaboratieve robot MOTOMAN-HC20DT met een laadvermogen van 20 kg en een bereik van 1.70m, in een stof- en spatwaterdichte uitvoering.

MOTOMAN-HC20DT

1. Waarom deze nieuwe cobot

Tegen de achtergrond van een tekort aan arbeidskrachten, is er in verschillende bedrijfstakken een grote behoefte aan verbetering van de productiviteit en verlaging van de productiekosten door automatisering met industri├źle robots. Hiermee kan tevens een flexibele productielijn worden gerealiseerd die ruimte bespaart door gebruik te maken van cobots, die eventueel samen met productiemedewerkers kunnen samenwerken zonder dat veiligheidshekken noodzakelijk zijn.

Als antwoord op de vraag naar cobots met een groter bereik en een groter laadvermogen lanceert Yaskawa de MOTOMAN-HC20DT met stof- en spatwaterdichte eigenschappen. In een veeleisende omgeving kan deze robot worden geïnstalleerd op de productielijn voor grote werkstukken bij de automotive of machine gerelateerde onderdelen , evenals bij het gelijktijdig transporteren van meerdere werkstukken. Het voldoet aan de uiteenlopende behoeften van onze klanten. Het verbeterde ook de toepasbaarheid door gereedschappen met directe bevestiging, met een connector aan de punt van de arm. Doordat de cobot diverse menselijke functies kan overnemen en er geen veiligheidshek nodig is, kan deze robot in een beperkte ruimte worden geïnstalleerd. Daarnaast kan hij eenvoudig worden bediend, zelfs door gebruikers die niet bekend zijn met robotprogrammering, door de vele veiligheidsfuncties en laagdrempelige bediening.

2. Belangrijkste kenmerken

  1. Met een capaciteit van 20 kg kan hij grote werkstukken en meerdere werkstukken tegelijk aan. Er is een breed scala aan werkstukken in de auto- en onderdelenproductie met daarbij veel processen die grote werkstukken behandelen die de 10 kg overschrijden. Ook zijn er verschillende gevallen waarin meerdere gelijktijdige transporten van kleine werkstukken plaatsvinden om de werkeffici├źntie te verbeteren. Door het laadvermogen te verhogen tot 20 kg, kunnen menselijke collaboratieve robots in deze processen worden ge├»ntroduceerd en wordt het toepassingsgebied van menselijke collaboratieve robots uitgebreid.
  2. IEC-standaard IP67 gerealiseerd op alle assen met stofwerende en spatwaterdichte beschermingsklasse Alle assen zijn voorzien van IP67 anti-stof en spatwaterdichte structuur. Daarnaast wordt acryl urethaan coating gebruikt voor de oppervlaktecoating en roestvrij staal wordt gebruikt voor de puntflens, waardoor het mogelijk is om het te gebruiken voor toepassingen waarbij wassen met water nodig is in verband met hygi├źne.
  3. Verbeterd gebruiksgemak Door de connector op de punt van de arm te plaatsen, is het mogelijk om het handgereedschap direct te bevestigen, wat ook bijdraagt aan het verkorten van de insteltijd. Daarnaast is er ook een nieuw type ingebouwde Ethernet-kabel ontwikkeld dat handig is om een camera op de punt van een robot te monteren. Dit alles kan worden bediend met robotcontroller YRC1000micro.
  4. Veilige bediening en veilig ontwerp MOTOMAN-HC20DT is uitgerust met een modus voor samenwerking met mensen die de werking automatisch stopt wanneer er externe kracht wordt gedetecteerd die de limiet op vooraf ingestelde waarden overschrijdt. De arm is ontworpen in een vorm die voorkomt dat mensenhanden vast komen te zitten of bekneld raken, wat de flexibiliteit voor productieapparatuur zal verbeteren. Dit ontwerp vergroot het automatiseringspotentieel voor het gebruik van robots op locaties waar het voorheen erg gecompliceerd was om robots te implementeren.

    Veilige bediening en veilig ontwerp

  5. Eenvoudige bediening, zelfs als u niet bekend bent met de robotbediening

Naast conventionele leermethoden die een programmeerpendant gebruiken, is de robot uitgerust met een directe leerfunctie waarbij de arm van de robot met de hand kan worden vastgehouden, naar wens kan worden bediend en geïnstrueerd om geselecteerde acties uit te voeren. Omdat instructies mogelijk zijn door intuïtieve manipulatie, zal de robot gemakkelijk te introduceren zijn bij klanten die niet gewend zijn aan robottoepassingen.

3. Belangrijkste toepassingen

Transport en montage van auto en machine gerelateerde onderdelen, invoer van onderdelen in bewerkingsmachines, voedsel handling, handling van chemicali├źn of cosmetica.