Skip to main content

Aandrijvingen die hun tanden laten zien

Geschreven door: Willem Jan Bruggeman en Daniël Jonker

Dat zijn natuurlijk tandheugels, die we op verschillende plekken tegenkomen. Waarschijnlijk heeft u deze aandrijvingen zelf toegepast in uw machine of ziet u deze terug in machines in de fabriek waar u werkzaam bent.

Het doel van MCA (onderdeel van Rubix) is om samen met u de juíste tandheugelaandrijving te selecteren. Want er zijn vele types op de markt, maar welke garandeert de wenselijke levensduur en zorgt dus voor ‘up-time’ in uw machine? 

Om dit te realiseren kijken we verder dan alleen afmeting, ook wel bekend als ‘moduul’.

Dat zijn natuurlijk tandheugels, die we op verschillende plekken tegenkomen. Waarschijnlijk heeft u deze aandrijvingen zelf toegepast in uw machine of ziet u deze terug in machines in de fabriek waar u werkzaam bent.

Op de foto: Antonio la Macchia, Jurriën Schouten, Willem Jan Bruggeman en Dennis Brendel

Waar kijken we naar?

Vanzelfsprekend is het materiaal van invloed op de juiste werking en gewenste levensduur.

In het 30 jarige bestaan van MCA hebben we verschillende oplossingen aangedragen in diverse soorten staal en RVS, maar ook kunststof is mogelijk.

Welke aandrijving garandeert de wenselijke levensduur en zorgt dus voor ‘up-time’ in uw machine?

We kijken ook naar:

 • Vertanding: rechte of schuine vertanding
 • Gaan we frezen of moet er geslepen worden?
 • Wilt u een special of standaard tandheugel? De kwaliteit blijft even hoog, maar met het standaard voorraadprogramma kunnen we in grote oplage produceren.
 • Welke wensen heeft u verder? Zo kunnen we de tandvorm of gehele geometrie aanpassen, warmtebehandelingen inzetten of een coating aanbrengen om zo onderhoud te reduceren

Kwaliteitscontroles, het richtproces en eventuele overige behandelingen blijven onderdeel van het productieproces, ook bij de standaard producten. Uiteraard helpen onze engineers u graag bij het maken van de juiste keuze. Want door samen vroeg in het proces met deze aspecten rekening te houden, is het resultaat uptime voor uw machine.

Levensduur bepalen en verlengen

Om de verwachte levensduur te bepalen van uw tandheugel, maken we niet alleen gebruik van onze ervaring en kennis, maar ook van uitgebreide rekensoftware waar onze engineers in getraind zijn.

Als we de levensduur willen halen of zelfs verlengen, is onderhoud een belangrijke factor. Geen smering, te weinig of zelfs teveel smering zal de machine namelijk geen goed doen.

Gelukkig zijn hier oplossingen voor, zoals een automatisch smeersysteem die de aandrijving van de juiste hoeveelheid smeermiddel voorziet.

Toch liever handmatig smeren? Met onze smeerhandleiding is dit heel eenvoudig.

> artikel gaat verder onder de handleiding

  Daniel Jonker

  “Om de verwachte levensduur te bepalen en verlengen, maken we naast ervaring en kennis ook gebruik van rekensoftware. Onze engineers zijn hierin getraind” 

  ~ Daniël Jonker, MCA linear motion robotics

  Ook interessant: Waarom is smeren belangrijk?

  Smering is essentieel voor een goede werking van lineairgeleidingen,
  spindelaandrijvingen en tandheugelaandrijvingen.
  Maar hoe moet u geleidingen en aandrijvingen smeren?

   Montagetool

   Monteren van uw tandheugel? In een handomdraai gebeurd met de MCA montagetool. Hiermee monteert u de tandheugels voor doorlopende montage op eenvoudige en juiste wijze in uw constructie.

   De voordelen? U bespaart kostbare tijd en zorgt zo voor een optimale aandrijving. Op dit moment nog verkrijgbaar voor rechte vertandingen in moduul 2 en 3, maar wordt snel uitgebreid naar de overige bouwgroottes.

   Door naar al deze aspecten te kijken, bieden we u de beste aandrijving. Zeker als u voor kwaliteit gaat en uptime een belangrijk thema is voor u. En uiteraard houden we altijd rekening met het kostenplaatje.

   Monteren van uw tandheugel? Dat kan met onze montagetool. U monteert de tandheugels voor doorlopende montage op juiste wijze in uw constructie - Herion en MCA

   “Monteren van uw tandheugel? Dat kan met onze montagetool. U monteert de tandheugels voor doorlopende montage op juiste wijze in uw constructie”

   ~ Daniël Jonker, MCA linear motion robotics

   Betrouwbaar merk

   Dit is een Duitse producent die al sinds 1900 vertandingen en aandrijvingen ontwikkeld. Naast rechte tandheugels (rond en rechthoekig) beschikken ze ook over machines die gebogen segmenten met vertandingen produceren, met een diameter van circa 1.000 millimeter. Voor segmenten vanaf moduul 5 wordt een 3D-freesrobot ingezet, waarbij de keuze in radius oneindig is. Er zijn vele variaties van tandheugelaandrijvingen op de markt, met eigen voor- en nadelen in kwaliteit en prijs. Wij werken hiervoor samen met WMH Herion Linner.

   Dit is een Duitse producent die al sinds 1900 vertandingen en aandrijvingen ontwikkeld. Naast rechte tandheugels (rond en rechthoekig) beschikken ze ook over machines die gebogen segmenten met vertandingen produceren, met een diameter van circa 1.000 millimeter. Voor segmenten vanaf moduul 5 wordt een 3D-freesrobot ingezet, waarbij de keuze in radius oneindig is.

   Naast een liefde voor technisch hoogkwalitatieve producten delen we ook hetzelfde motto: samen werken aan de mooiste oplossingen voor en met u (creating solutions together).

   We gaan dan ook geen uitdaging uit de weg!

   “Naast een liefde voor technisch hoogkwalitatieve producten delen we ook hetzelfde motto: 

   creating solutions together”
   Daniel Jonker

   Om welke producten gaat het?

   Bespaar installatiekosten met de U1000 frequentieregelaar van Yaskawa

   Tandheugels

   Mitsubishi electric frequentieregelaars

   Rondsels

   Lineaire producten nodig?

   Leg uw bestelling of vraag voor aan onze engineers via  +31 (0)571 27 20 10

   Liever mailen? Dat kan ook, via onderstaand formulier.

    Hoe heeft u MCA gevonden?

    tandheugels, lineaire producten, rondsels, lineairsystemen, het lineair bedrijf van nederland