Skip to main content

Duurzaam smeren van uw lineaire onderdelen

Juiste smeeradvies voor onderhouden van uw technische onderdelen zorgt voor kostenbesparing en levensduurverlenging

Geschreven door: Daniël Jonker

Voor een optimale levensduur van uw lineaire beweging is het belangrijk dat deze gesmeerd wordt. Een goede smering kan zelfs kosten besparen.

Maar wat is de beste manier van smeren? Want teveel smeermiddel is niet alleen milieubelastend maar trekt ook nog eens extra vuil aan. Vuil in het smeermiddel versnelt het slijtageproces, terwijl we verwachten dat door smering de levensduur verlengd wordt. In dit artikel geven we u een aantal tips en informatie over welke onderdelen gesmeerd moeten worden en hoe dit efficiënt kan.

Is er smeerfilm aanwezig?

Controleer of er een smeerfilm aanwezig is tussen de bewegende delen. Door belasting op de bewegende delen wordt het smeermiddel er tussen weggedrukt. Wanneer u periodiek smeert, is er kans dat er geen smeerfilm meer aanwezig is. Hierdoor kunnen beschadigingen aan het oppervlak ontstaan, wat nadelige gevolgen heeft voor de levensduur.

Juiste hoeveelheid smeermiddel

U wilt graag optimaal smeren. Dit houdt in dat er tussen de bewegende delen altijd een juiste hoeveelheid smeermiddel zit. Hiervoor zijn verschillende opties. We lichten er twee toe: opencel polyurethaanschuim en een automatisch smeersysteem.

Smeren met opencel polyurethaanschuim

Met een opencel polyurethaanschuim is het mogelijk om het smeermiddel op de vlakken aan te brengen tijdens het bewegen, door middel van een smeerwiel. Dit smeerwiel heeft daarnaast ook de functie om overtollig smeermiddel op te nemen. Zie het als een spons die vocht opneemt, maar ook een vochtige laag achterlaat. Wij geven een aantal voorbeelden hoe u met opencel polyurethaanschuim kunt smeren:

Smering van tandheugelaandrijvingen Tandheugelaandrijvingen
Deze aandrijvingen moet u intensief smeren omdat ze vaak een hoge inschakelduur hebben. Het smeerrondsel van polyurethaan zorgt ervoor dat alle loopvlakken gelijkmatig worden voorzien van vet. Smeerrondsel is verkrijgbaar voor elke moduul en zelfs voor rechte en schuine vertanding.
   
Winkel combirollen i.c.m. een u-profiel
Een smeerrol wordt met een verende strip doorlopend op het loopvlak gedrukt. Hierdoor wordt het loopvlak van het profiel en de combirol gesmeerd. Naast het inlopen van de combirollen in het profiel, levert het smeren van de loopvlakken tot een energiebesparing van maar liefst 15%.
   
Kettingen
Bij het smeren van een ketting moet het smeermiddel in de schakels komen. Het is niet alleen belangrijk dat u het juiste smeermiddel gebruikt, maar ook de plaats waar u smeert en dat u alle schakels smeert. Het polyurethaan drukt namelijk op hierop en laat daardoor smeermiddel los bij elke schakel. Het smeermiddel werkt hierdoor goed tussen de schakelplaten, bouten en rollen.Nieuw: Smeerwiel met geïntegreerd spanwiel
Waar normaal voor kettingen alleen een smeerwiel wordt gebruikt, hebben we bij MCA nu ook een ‘smeerwiel met geïntegreerd spanwiel’. Met dit handige spanwiel kunt u bestaande spanwielen vervangen voor een span-smeer-wiel. Dit bespaart u ruimte en kosten.

Smeren met een automatisch smeersysteem

Wij willen zelf ook onze lineaire bewegingen optimaal smeren. Een smeerwiel geeft een goede smeerfilm, als de aanvoer van het smeermiddel gegarandeerd is.

De eenvoudigste en snelste oplossing is dan om te kiezen voor een automatische smeerpomp. Wij werken voor dit soort duurzame oplossingen nauw samen met DLS Schmiersysteme GmbH (Duitse producent smeersystemen) en Simalub (Zwitserse producent smeersystemen).

Hoe werkt een smeersysteem?

Met dit systeem kunt u meerdere lineaire aandrijvingen en geleidingen met 1 smeerpomp smeren, zolang u hetzelfde smeermiddel gebruikt.

De smeerwielen worden via de as voorzien van smeermiddel. Met een programmeerbare smeerpomp is de aanvoer van nieuw smeermiddel optimaal in te regelen.

Resultaat: tijd- en kostenbesparing

Het resultaat van een automatische smeerpomp is een besparing op onderhoudsuren, smeermiddel, energieverbruik, vroege stilstand, onnodige vervanging en daarnaast is het beter voor het milieu.

Het systeem is geschikt voor het smeren van:

 • Kogelomloopspindels
 • Tandheugelaandrijvingen
 • Kettingaandrijvingen
 • Kogelomloopgeleidingen
 • Combirollen geleiding
 • Lagerhuizen

Voorbeeld schema smeeradvies: voor lange levensduur van uw lineaire aandrijvingenWat verzorgt MCA voor u als u kiest voor een automatisch smeersysteem?

 • Een compleet smeerschema of aansluitschema (zie voorbeeld. Dit is een eenvoudig voorbeeld, we maken dit met u op maat).
 • Alle benodigde technische componenten
 • We berekenen hoeveel smeermiddel u nodig heeft, aan de hand van belasting, snelheid en inschakelduur

Meer informatie of een smeerschema opstellen?

Voor advies over opencel polyurethaanschuim (smeerwielen), bestellen of het opstellen van een automatisch smeersysteem, kunt u contact opnemen met onze lineaire afdeling via +31 (0)571 27 20 10 of vul vrijblijvend onderstaand contactformulier in.

  Hoe heeft u MCA gevonden?

  #smeeradvies #smeer advies