Skip to main content

Dag: 23 juni 2025

Gerold of gewerveld? Zo bepaalt u de juiste trapeziumspindel

Gerold of gewerveld? Zo bepaalt u de juiste trapeziumspindel

Door: Daniël Jonker

Wie met lineaire beweging werkt, weet: het zit ‘m vaak in de details. Neem bijvoorbeeld de spindel: kiest u voor een gerolde of een gewervelde trapeziumspindel? Het verschil zit misschien in de techniek, maar heeft invloed op nauwkeurigheid, levensduur én hoe soepel alles loopt. Daniël geeft u in dit artikel een scherpe blik op deze twee spindels en de techniek erachter. Welke spindel past het beste bij uw toepassing?

Advies nodig? Bel +31 (0)571 27 20 10

Draadrollen (gerolde spindels)

Bij gerolde trapeziumspindels (ook wel draadrollen of draadgerolde spindels genoemd) wordt een ronde staf tussen twee roterende rollen geperst. Tijdens het draaien wordt de trapeziumvormige groef in het materiaal gedrukt en loopt het stafmateriaal van links naar rechts. Deze spindels zijn vaak te herkennen aan het groefje op de buitendiameter tussen de trapeziumgroeven.

Het fijne aan gerolde spindels is dat ze standaard beschikbaar zijn, betaalbaar zijn en een glad oppervlak hebben. Voor veel toepassingen is de nauwkeurigheid helemaal prima, zeker als het geen ultra-precies werk hoeft te zijn.

Wervelen (gewervelde spindels)

Bij wervelen wordt de groef in het materiaal aangebracht door een verspanende bewerking. Hierbij gaat het langzaam roterende materiaal door een excentrisch roterend gereedschap die een hoog toerental heeft. Hierbij wordt net als bij draadrollen de groef met 1 werkgang in het materiaal gemaakt.

Gewervelde spindels bieden een hoge nauwkeurigheid tot wel 0,03 mm per 300 mm, een flankoppervlak dat glad is, zorgen dankzij hun ruwe structuur voor betere hechting van smeermiddelen en maken maatwerk in spoed en diameter mogelijk.

smeermiddel zonder pfas


[quote-right]

Uw toepassing bepaalt de spindel, niet andersom. En een goed gekozen spindel maakt het verschil tussen ‘werkt’ en ‘werkt altijd


Genormaliseerd

De trapezium spindels worden vervaardigd volgens de maatvoering van DIN 103. Dat betekent dat onze spindels altijd uitwisselbaar zijn met andere DIN 103 trapeziumspindels. Er kan wel verschil in nauwkeurigheid zijn. Let vooral op de spoednauwkeurigheid en de tolerantie van de trapeziumvorm. Dit bepaalt het verschil in kwaliteit.

Hulp? +31 (0)571 27 20 10

Overeenkomsten en verschillen tussen de spindels

Benieuwd naar de technische verschillen tussen gerolde en gewervelde trapeziumspindels? In onderstaande tabel ziet u in één oogopslag hoe ze zich tot elkaar verhouden op het gebied van nauwkeurigheid, oppervlak, maatwerk en meer.

Eigenschap Gerolde spindels Gewervelde spindels
Nauwkeurigheid per 300 mm 0,3 mm / 0,1 mm / max. 0,05 mm 0,15 mm / 0,05 mm / max. 0,03 mm
Tolerantieklasse 7e 7e
Buitendiameter Niet getolereerd h9 – h11
Flankoppervlak Zeer glad Benadert geslepen oppervlak
Stick-slip effect Gemiddeld Laag, merkbaar vanaf Ø40 mm
Materiaalkeuze C15, C45, 304L, 316L Divers
Klantspecifieke ØD x P Niet mogelijk Mogelijk
Prijs Standaard Hoger

Smering

Trapeziumspindels moeten altijd goed gesmeerd worden. Hoe vaak en hoeveel, hangt af van factoren zoals belasting, snelheid, slaglengte en de omstandigheden waarin de spindel draait. Dat geldt voor zowel gerolde als gewervelde varianten.

Er is alleen een belangrijk verschil. Door het wat ruwere oppervlak van gewervelde spindels is de hechting van smeermiddel aan het oppervlak beter dan de zeer gladde flankoppervlakte van gerolde spindels. Dit zorgt dat gewervelde spindels een betere smering hebben en een lagere stick-slip. Dit voordeel treed op bij spindels van Ø40 mm.

Smeren van uw geleidingen, gezonde oplossingen geen pfas

Hoe smeert u geleidingen en aandrijvingen?

Smering is essentieel voor een goede werking van lineairgeleidingen,
spindelaandrijvingen en tandheugelaandrijvingen.
Maar hoe moet u geleidingen en aandrijvingen smeren?

Ga naar de handleiding ‘smeren’

Smeerhandleiding, voor het juist smeren van geleidingen

Veelgestelde vragen (FAQ)

Advies nodig? Bel +31 (0)571 27 20 10

  • Wat is het verschil tussen een gerolde en gewervelde trapeziumspindel?

    Gerolde trapeziumspindels worden gevormd door vervorming zonder verspaning. Ze zijn standaard, voordelig en hebben een glad oppervlak. Gewervelde spindels worden verspanend gemaakt, zijn nauwkeuriger en bieden betere smering dankzij een iets ruwere flank. Ook maatwerk is mogelijk bij gewervelde spindels.

  • Welke trapeziumspindel is beter geschikt voor nauwkeurige toepassingen?

    Voor toepassingen waarbij nauwkeurigheid cruciaal is, zoals bij positioneringssystemen, is een gewervelde spindel de beste keuze. Deze biedt een hogere spoednauwkeurigheid tot 0,03 mm per 300 mm en betere toleranties.

  • Zijn gewervelde en gerolde spindels onderling uitwisselbaar?

    Ja, beide typen worden geproduceerd volgens DIN 103 en zijn daardoor in maatvoering uitwisselbaar. Let wel op: de toleranties, precisie en kwaliteit kunnen per type en fabrikant verschillen.

  • Hoe vaak moet ik een trapeziumspindel smeren?

    De smeerinterval hangt af van belasting, snelheid, slaglengte en de omgevingscondities. Zowel gerolde als gewervelde spindels moeten regelmatig gesmeerd worden om slijtage en wrijving te beperken. Check ook de smeerhandleiding voor meer informatie.

  • Kan ik een trapeziumspindel op maat laten maken?

    Naast de standaard trapeziumspindels en moeren kunnen we ook bewerkte spindels en moeren leveren. Het standaard programma bevat flens-, rond en zeskant moeren van brons en gewervelde of gerolde spindels van staal of RVS.

    De moeren zijn op aanvraag verkrijgbaar in de materialen staal, kunststof en gietijzer. Neem contact op voor meer informatie.

Producten

Trapeziumspindels bestellen, gerold of gewerveld

Hulp nodig bij de juiste keuze spindel?

We helpen u graag om de juiste spindel te selecteren: gaat u voor de voordelige standaardoplossing of een maatwerkspindel met hoge precisie? Wij denken met u mee: +31 (0)571 27 20 10 of vul onderstaand formulier in. 

Waarom u bij MCA wilt bestellen

  • ✔ 1 bedrijf voor lineair, motion & robotics (en dat is handig)
  • ✔ Direct antwoord op uw vragen. U krijgt technisch advies en oplossingen (op maat) waar u echt iets aan heeft
  • ✔ Wij zijn de lineairspecialist met meer dan 30 jaar kennis en ervaring
  • ✔ We vinden een oplossing. En anders maken we er samen één.

 +31 (0)571 27 20 10

    Hoe heeft u MCA gevonden?

    Lineaire geleidingen, aandrijvingen en systemen. MCA is het bedrijf voor deze producten

    Lees verder

    PFAS-vrij smeermiddelen bestelt u bij MCA

    PFAS-vrije smeermiddelen bestelt u bij MCA

    Want wat als uw smeermiddel straks verboden is?

    Misschien niet het eerste waar u aan denkt als u ’s ochtends op het werk komt: “Zit er eigenlijk PFAS in mijn smeermiddel?”

    Toch is de kans heel groot dat deze vraag binnenkort wel op de (werk)tafel ligt. Want Europa werkt aan een verbod op PFAS, en dit raakt ook de industriële smeermiddelen in uw machinepark. Maar gelukkig hebben wij de oplossing: smeermiddelen zonder PFAS.

    In dit artikel leest u over wat PFAS eigenlijk zijn, hoe u kunt smeren zonder PFAS zonder prestaties te verliezen en welke middelen u het beste kunt kopen.

    Advies nodig? Bel +31 (0)571 27 20 10

    PFAS-vrije industriële smeermiddelen voor machines en productieomgevingen, milieuvriendelijk smeren zonder concessies aan prestaties

    Wat is PFAS en waarom zit het in smeermiddelen?

    PFAS is de verzamelnaam voor een groep chemische stoffen (de meest bekende is teflon), die heel goed bestand zijn tegen hitte, water, vuil en slijtage. Klinkt natuurlijk perfect voor smering. Hier zit helaas ook het probleem: PFAS breekt bijna niet af en blijft jarenlang in het menselijk lichaam aanwezig en het milieu. Daarom komt er een steeds strengere regelgeving.

    Steeds meer sectoren, van food tot pharma en packaging, worden gevraagd of zelfs verplicht om PFAS-vrij te werken. Ook als het gaat om smering.


    [quote-right]

    Voor engineers, onderhoudsmonteurs en machinebouwers is het belangrijk om te weten: in welke smeermiddelen zit geen PFAS? En dan vindt u MCA, want wij verkopen deze PFAS-vrije smeermiddelen


    Is smeren van geleidingen zonder PFAS technisch haalbaar?

    Ja. Maar niet met de eerste de beste spraybus uit het schap. Veel PFAS-vrije alternatieven hebben een kortere standtijd, spoelen sneller weg of bieden minder bescherming bij zware belasting.

    Een slimme oplossing is het gebruik van vaste smeermiddelen met microdeeltjes die zich hechten aan het metaaloppervlak. Zo ontstaat een duurzame smeerfilm, zonder dat er PFAS voor nodig is. Een voorbeeld hiervan is MicPol® van onze leverancier Interflon: een technologie die zich al heeft bewezen in transportbanden, kettingen, lagers en glijgeleidingen.

    [quote-right]

    Een slimme oplossing is het gebruik van vaste smeermiddelen met microdeeltjes die zich hechten aan het metaaloppervlak. Zo ontstaat een duurzame smeerfilm, zonder dat er PFAS voor nodig is.

    Wat is de MicPol®-technologie?

    MicPol® is geen standaard smeermiddel. Het bevat piepkleine, slimme deeltjes die zorgen voor minder wrijving, minder slijtage en een veel langere levensduur van uw machines. En dat werkt als volgt:

    • Superkleine deeltjes vullen het oppervlak op: De gemicroniseerde deeltjes (slechts 0,05 tot 0,15 micron groot) vullen kleine oneffenheden in het metaal op. Zo ontstaat er een gladde, beschermende laag die stevig blijft zitten.
    • Slimme hechting dankzij polariteit: De deeltjes zijn gepolariseerd. Daardoor hechten ze zich sterk aan het oppervlak en spoelen ze niet zomaar weg.
    • Sterke smeerfilm, ook onder druk: Dankzij Interflon’s “bonding bridge” technologie krijgt ook de basisolie een lading mee. Hierdoor blijft de smeerfilm stevig zitten, zelfs onder hoge belasting en druk.

    smeermiddel zonder pfas

    Wat dit in de praktijk oplevert? Allereerst een aanzienlijke verlaging van slijtage en corrosie. De sterke smeerfilm hecht zich langdurig aan het oppervlak en beschermt machineonderdelen tegen vroegtijdige schade. Dat betekent minder onverwachte stilstand, minder vervanging van onderdelen en een langere levensduur van uw installaties.

    Daarnaast zorgt de lagere wrijving voor een soepeler draaiend proces. Uw machines lopen efficiënter, verbruiken minder energie en worden minder zwaar belast. En dat merkt u – niet alleen aan het eindresultaat, maar ook op uw energiekosten.

    En als laatste is het ook een duurzame stap. Omdat u minder vaak hoeft te smeren, vermindert u het verbruik van smeermiddel, verlaagt u de afvalstroom en beperkt u uw CO₂-uitstoot. Kortom: minder verspilling, minder onderhoud en een schonere werkomgeving – zonder in te leveren op prestaties.

      Interflon was iedereen al ver voor

      Al in 2012 begon Interflon met het verder ontwikkelen van hun MicPol®-technologie. Niet omdat PFAS toen al op de radar stond, maar omdat ze betere prestaties wilden combineren met minder impact op het milieu. Na acht jaar testen (in het lab én in de praktijk) lukte het: smeermiddelen die topprestaties leveren, maar wel zonder PFAS.

      De nieuwste generatie MicPol®-smeermiddelen is:
      ✔️ 100% vrij van PFAS
      ✔️ Bevat geen microplastics of nanodeeltjes
      ✔️ Voldoet aan alle grote internationale richtlijnen (zoals REACH, ECHA, OSHA en meer)

      Met andere woorden: slim smeren, futureproof en milieubewust. Precies wat u nodig hebt als u vooruit wilt denken, zonder in te leveren op techniek.


      [quote-right]

      Slim smeren begint met één vraag: welke oplossing past het beste bij uw machinepark?


      Waarom nu al overgaan op andere smeermiddelen (zonder PFAS)

      U hoeft niet morgen al alle smeermiddelen te vervangen. Maar het is al wel slim om op deze ontwikkeling te anticiperen en ‘gedoe te voorkomen in de toekomst’:

      • Europese wetgeving maakt het gebruik van PFAS steeds moeilijker
      • PFAS-vrije alternatieven testen kost tijd, zeker in kritische toepassingen
      • Klanten, auditors en certificeringen gaan scherper toetsen

      Machines in de voedingsindustrie, medische sector of cleanrooms vallen vaak als eerste onder deze strengere eisen.

      dit zijn pfas vrije smeermiddelen

      Hulp? +31 (0)571 27 20 10

      Wat kunt u zelf nu al doen?

      • Controleer welke smeermiddelen u nu gebruikt en of hier PFAS in zit. Uw leverancier weet dit ongetwijfeld.
      • Inventariseer toepassingen waar smering kritiek is: hoge temperaturen, voedselcontact, vochtige of zware omstandigheden
      • Kies één testlijn of locatie om PFAS-vrije alternatieven uit te proberen
      • Gebruik alleen producten met aantoonbaar goede prestaties in de praktijk, zoals de producten van Interflon

      Smeren van uw geleidingen, gezonde oplossingen geen pfas
      interflon mca smeermiddelen zonder pfas

      Waarom kiezen voor de PFAS-vrije smeermiddelen van Interflon?

      • Voldoet aan de nieuwste regels en milieueisen
      • Biedt uitstekende bescherming en minder wrijving
      • Helpt uw machines langer mee te draaien
      • Bespaart op energie en onderhoud
      • Bevat geen microplastics of schadelijke nanodeeltjes

      Kleine voetnoot: Sommige essentiële industriële toepassingen kunnen in de toekomst mogelijk tijdelijk worden uitgezonderd van een PFAS-verbod. 

      Wilt u nog meer technische achtergrondinformatie over deze middelen? Lees dan de whitepaper van Interflon. Hier in te zien. 

      smeren van geleidingen met smeermiddel maar zonder pfas chemische ongezonde rommel ingredienten

      Smeermiddelen bestellen zonder PFAS? Kan hier!

      Smeren zonder PFAS? Dat kan gewoon. De techniek is er, en met een beetje aandacht kiest u zo het juiste smeermiddel voor uw toepassing.

      Wij denken graag met u mee: of het nu gaat om een eerste test, een lastige toepassing of het kiezen van het juiste product: +31 (0)571 27 20 10 of vul onderstaand formulier in. 

        Hoe heeft u MCA gevonden?

        Smeren zonder PFAS? Dat kan gewoon. De techniek is er, en met een beetje aandacht kiest u zo het juiste smeermiddel voor uw toepassing.
        [hashtag]

        lineairtechniek, kogelbus, lineairegeleiding, machinebouw, mechanischontwerp, ontwerptips, engineering, asgeleiding, voorspanning, levensduur, motioncontrol, MCAkennis, technischekennis, aandrijftechniek

        Veelgestelde vragen (FAQ)

        Advies nodig? Bel +31 (0)571 27 20 10

        • Wat zijn PFAS en waarom mogen ze niet meer in smeermiddelen zitten?

          PFAS zijn chemische stoffen die van nature extreem sterk en slijtvast zijn. Ideaal voor smeermiddelen dus maar helaas breken ze nauwelijks af in het milieu. Dat betekent: langdurige vervuiling en risico’s voor mens en natuur. Daarom werkt de EU aan een verbod op het gebruik van PFAS, ook in industriële toepassingen zoals smering. PFAS-vrije smeermiddelen zijn dus een toekomstbestendige én milieuvriendelijke keuze.

        • Zijn PFAS-vrije smeermiddelen net zo goed als traditionele varianten?

          Ja, als u kiest voor een technisch goed alternatief. Veel standaard PFAS-vrije smeermiddelen presteren minder goed onder belasting, vocht of hoge temperaturen. Maar slimme technologieën zoals MicPol® zorgen voor een duurzame smeerfilm die wrijving en slijtage net zo goed tegengaat – soms zelfs beter. Het draait dus om de juiste toepassing én het juiste product.

        • Voor welke toepassingen zijn PFAS-vrije smeermiddelen geschikt?

          PFAS-vrije smeermiddelen zijn geschikt voor vrijwel alle industriële toepassingen: van lagers, kettingen en tandwielen tot glijbanen, transportbanden en zelfs cleanroom-omgevingen. Vooral in sectoren als food, pharma en verpakkingen – waar hygiëne en duurzaamheid extra zwaar wegen – zijn ze een logische en veilige keuze.

        • Hoe weet ik of mijn huidige smeermiddel PFAS bevat?

          Dat staat zelden letterlijk op het etiket. Vraag het dus na bij uw leverancier of check de veiligheidsinformatiebladen (MSDS). Twijfelt u? Neem contact met ons op – wij kijken graag met u mee en helpen u beoordelen of uw huidige product PFAS bevat én of er een beter alternatief beschikbaar is.

        • Hoe stap ik over op een PFAS-vrij alternatief zonder productiestilstand?

          Begin met één toepassing of machine om te testen. Wij adviseren u graag welk smeermiddel past bij uw werkomgeving, belasting en eisen. Met de juiste aanpak stapt u eenvoudig over zonder risico op stilstand of extra onderhoud. En: u bent meteen voorbereid op wat eraan komt.

        Lees verder