Skip to main content

Retrofitten van 36 aandrijvingen

Ook in 2024 blijft retrofitting een belangrijk agendapunt. Zo ook voor Sekisui Jushi, producent en leverancier van hoogwaardige omsnoeringsbanden. De afgelopen tijd verduurzaamden wij hun wikkelmachines voor strapex banden en voerden we (preventief) onderhoud uit.

Wist u dat dit ook in onze nieuwsbrief stond?

Wat hield deze retrofit in?

Sekisui Jushi heeft drie wikkelmachines waarvan we de servo drives en motoren hebben vervangen. Elke machine heeft maar liefst 12 wikkelposities en elke wikkelpositie heeft drie aandrijvingen:

  • Aangedreven rol voor lijn spanning
  • Traversering, dit is een heen- en weergaande beweging voor gelijk opwikkelen
  • Lineaire beweging die de geleider van de rol af beweegt, gedurende het oprollen

Een hele gave en interessante opdracht dus!

Voorbereiding voor de retrofit

In onze werkplaats bereidden we al zoveel mogelijk voor. Als voorbeeld: een unit, die bestaat uit drie drives voor elke wikkelpositie inclusief klemmenstroken voor de afwerking van de bekabeling. Hierdoor konden we bij Sekisui eenvoudig en snel de montage uitvoeren.

We demonteerden de bestaande (oude) aandrijvingen, monteerden de nieuwe motoren (Sigma 5 servosysteem), trokken nieuwe veldbekabeling die we vervolgens aansloten en monteerden de drives in de bestaande besturingskasten. Uiteraard inclusief ‘inbedrijfname’ en afstelling, interfacing van de servo’s met de bestaande centrale besturing, zodat de machine functioneel wordt opgeleverd. 

Omdat we in 2018 al in fases zijn gestart met de eerste vervangingen en alles goed hebben gedocumenteerd, verliep elke ombouw snel en soepel. Hierdoor was Sekisui in korte tijd weer in productie en zijn alle 36 aandrijvingen omgebouwd. We gaan ons nu samen buigen over andere aandrijf technische vraagstukken.

Welke product?

sigma 5 servo van merk yaskawa, mca is betrouwbare nederlandse partner

Sigma 5 serie

Foto’s retrofit

(klik op de foto voor een vergroting, sluit af met ESC)

Wat is retrofit?

Retrofit (of retrofitten) is het aanpassen van onder andere machines en werktuigen, waarbij we nieuwe technologie toevoegen aan verouderde systemen. We schreven hierover dit artikel (tip!)

Waarom retrofitten juist ‘van nu’ is

Een terechte vraag is of retrofit nog wel ‘in’ is en ook loont. Maar ook voor dit jaar blijft het relevant. De techniek staat niet stil en technische normen worden constant aangescherpt. Om hierin mee te gaan, is het belangrijk dat uw machines ook in de beste staat zijn, zonder dat vervanging nodig is. 

Dus kort gezegd: 

  • Bespaart kosten (u verbetert immers uw machine, i.p.v. vervangen)
  • Energiezuinigheid
  • Heeft ook impact op uw ecologische voetafdruk
  • Door retrofit kunt u weer jaren vooruit

Wij kunnen u hier uiteraard bij helpen. Meer informatie? Neem contact op met onze engineers.

Kunnen we u helpen?

Neem dan contact op met onze engineers via +31 (0)315 25 72 60. Liever mailen? Dat kan ook, via onderstaand formulier.

Neem contact op

    Hoe heeft u MCA gevonden?