Skip to main content

MCA moderniseert laklijn Svedex

MCA voorziet lakstraat Svedex van moderne, receptgestuurde besturing. Medio maart heeft MCA de opdracht verworven om bij Svedex binnendeuren in Varsseveld de Lakstraat te voorzien van een nieuwe besturing.

Het gaat hierbij om het aansturen van +/- 70 frequentiegeregelde transportbanden, een aantal servoregelingen, de afhandeling van diverse IO en het aansturen van diverse lijnmachines zoals:

  • Een aantal schuurmachines

  • Plamuurwalsen

  • Paternosterbuffers

  • Borstelmachines

  • Klimaatregeling

  • EBA (Electronic beam Accelerator).

De besturing is uitgerust met 3 bedienpanelen rond de lijn. Er wordt gebruik gemaakt van een PROFIBUS en PROFINET netwerk om de IO aan te sturen en om te communiceren met de diverse lijnmachines.

MCA heeft het aanleggen van de nieuwe kabelgoten, het ombouwen van alle aandrijvingen, de programmering en het bouwen, plaatsen en aansluiten van een 7meter lange schakelkast en diverse klemmenkasten verzorgt.

In nauw overleg met de productie van Svedex zijn diverse voorbereidingen getroffen en zijn in een aantal weekenden de aandrijvingen omgebouwd en aangesloten op de nieuwe besturing. Het produceren van gelakte deuren heeft hiervan geen hinder ondervonden. Begin mei is definitief overgestapt op de nieuwe besturing.

Tijdens de bouwvak zijn een groot aantal transporten vervangen en is er een nieuwe EBA installatie geplaatst. MCA heeft hiervoor het elektrische deel en de aansturing voor zijn rekening genomen.

Het is nu mogelijk om de lijn op iedere gewenste snelheid in te stellen en alle bewerkingen via receptkeuze aan te sturen. Daarnaast zijn er ook diverse logfuncties en controles ingebouwd om storingen die in het verleden veel voorkwamen nu te voorkomen of te verminderen.