Skip to main content

Een versterker voor stappenmotoren?

Geschreven door: Eg Waaijman, Jeroen Elsinghorst en Tessa van der Veer

Een versterker voor stappenmotoren. Wat is het en waarvoor worden ze gebruikt?

Een stappenmotor wordt veel gebruikt in de machinebouw en is voor velen een bekend product. Maar bent u al bekend met een stappenmotorversterker? Wanneer gebruikt u deze en welke verschillende types zijn er? Onze engineers vertellen het u graag.

Stappenmotor

Laten we beginnen bij het begin. Wat is een stappenmotor eigenlijk? Zoals de naam eigenlijk al verklapt, is het een motor die in meerdere stappen is te positioneren, bijvoorbeeld in 200 stappen per omwenteling.
Met deze borstelloze, synchrone elektromotor kunt u de hoekverdraaiing nauwkeurig positioneren: bijvoorbeeld in stappen van 1,8 graden. De rotor bevat permanente magneten en de stator is opgebouwd uit elektromagneten.

Wanneer u een stappenmotor wilt gebruiken, is het belangrijk om allereerst te kijken voor welke toepassing u deze wilt inzetten.

Wanneer gebruikt u een stappenmotor?

Een stappenmotor is ideaal voor toepassingen met een lage acceleratie en een hoog houdkoppel. Daarnaast is de motor klein van formaat en heeft zonder extra terugkoppeling een goede positioneerresolutie.

Wat zijn de voordelen van een stappenmotor?

Als u een stappenmotor vergelijkt met een standaard AC motor, heeft deze een compact formaat. Ten opzichte van een servo oplossing is een stappenmotor prijstechnisch veel interessanter. Bij MCA werken we met de stappenmotoren van Jenaer Antriebstechnik (JAT). Zij staan bekend om het hoge houdkoppel dat ze kunnen genereren in stilstand.

Welke types stappenmotor zijn er?

Doordat wij samenwerken met JAT hebben wij de beschikking over motoren in de NEMA bouwvorm 17 (42 mm) en NEMA 23 (56 mm). Een breed scala aan mechanische opties zoals vasthoudremmen, tandwielen, spieën, tweede aseind aan de B-zijde en verschillende connectorconfiguraties en kabellengtes maken een optimale aanpassing aan uw toepassing mogelijk, zelfs al vanaf één stuk.

Per type zijn meerdere uitvoeringen beschikbaar, die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Vraag onze engineers naar de types en mogelijkheden, ze helpen u graag.

Wat is een stappenmotorversterker?

En waarom zou u deze gebruiken? Met de versterkers van JAT kunnen eenvoudige tot complexe automatiseringstaken snel en betrouwbaar worden uitgevoerd. Een aantal voordelen:

Snel en zonder extra programmering aanpassen aan uw machinetaak
Door uitgebreide communicatie interfaces en technologische functies, zoals afdrukmarkering, gewichtscompensatie, wikkelen en leggen, is het voor machinebouwers snel in te regelen. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar stelt de machinebouwer ook in staat om hun systeem in een korte tijd inbedrijf te stellen.

Grote flexibiliteit
Afhankelijk van de toepassing en het benodigd aantal motoren, zijn er diverse opties waarbij meerdere motoren vanuit één versterker aangestuurd kunnen worden tot maximaal acht afzonderlijke motoren. Bijkomend voordeel: er kan ook nog gemixt worden tussen stappenmotoren en servomotoren op één en dezelfde versterker. Dit biedt u een grote mate van flexibiliteit.

Combineer een stappenmotor met een versterker
Wanneer u een stappenmotor combineert met onze versterkers, bereikt de motor door middel van microstep-besturing een hogere positioneringsnauwkeurigheid en een soepele motorwerking. Hierdoor is dit product niet alleen betrouwbaar maar ook nog eens kostenefficiënt.

Verschillende groottes van stappenmotorversterkers

De motoren zijn leverbaar in zeven groottes: ze variëren van 0,24 tot 1,8 Nm.

Vragen of bestellen?

Heeft u nog vragen over stappenmotoren of versterkers of wilt u weten hoe dit toegepast kan worden binnen uw bedrijf? Stel deze dan aan onze kundige engineers via +31 (0)315 25 72 60 of vul onderstaand formulier vrijblijvend in.

    Hoe heeft u MCA gevonden?