NederlandsEnglish

MCA investeert in verduurzaming

Door een klant zijn we benaderd om mee te werken aan de ontwikkeling van een innovatief besturingssysteem bedoeld voor nieuw type windmolen. Het eerste resultaat is een 10 mater lange besturingskast voor een testopstelling. Dit prototype wordt eind dit jaar langs de Nederlandse kust in bedrijf gesteld en zal een jaar blijven operationeel zijn voor test en onderzoek. De windmolen wordt niet alleen getest op meer efficiënte wijze van energiewinning, maar tevens wordt een nieuw concept getest om dit type windmolen in ontwikkelingsgebieden met minimale voorzieningen te plaatsen, zodat de lokale leefomstandigheden kunnen worden verbeterd.

Voor dit project verzorgden wij de EPLAN-engineering en ontwikkelden wij een unieke besturingskast die is voorzien van onder meer frequentieregelaars, waterkoelers, PLC en SIBA DC-zekeringen. De gehele besturingskast is opgebouwd in een 40ft zeecontainer, welke wij in opdracht van de klant hebben samengesteld en gemodificeerd.

Paternosterkast revisie

VVoor het transporteren van 6-meterprofielen naar de juiste verdieping gebruikt onze klant al enkele jaren een paternosterkast. Vanaf iedere verdieping kan het systeem worden bediend. Kort geleden liet de verouderde besturing het afweten. Na inspectie bleek reparatie niet meer mogelijk. Tijd voor een nieuwe moderne besturing dus. In samenspraak met de klant hebben wij deze voorzien van een compacte 7” SAMBA PLC, inclusief onboard IO. Tevens werd de machine voorzien van nieuwe veiligheidscomponenten, zoals lichtschermen en noodstopdrukknoppen. Deze zijn aangesloten op een programmeerbaar noodstoprelais van PILZ, waarvoor wij ook de risicocalculatie en -validatie leverden.

De paternosterkast is weer klaar voor jarenlang probleemloos gebruik.