Ombouw rechtmaker Vlisco

Geplaatst: 16-09-2016

MCA heeft in 2012 in opdracht van Vlisco de besturing omgebouwd van een bestaande rechtmaker unit. De functie van de rechtmaker is om door middel van een aantal walsen boog-, diagonaal- en W-vervormingen uit het doek te halen. In het doek bevindt zich hiervoor een rij meetpunten op een vaste afstand van elkaar.

Tot voor kort bestond de besturing uit een PC met speciale kaarten die oude, niet meer leverbare aandrijvingen aanstuurden. De machine is cruciaal in het productieproces en men kan zich buiten de geplande stilstanduren geen extra stilstand veroorloven. Ook de kennis van de gebruikte onderdelen is moeilijk te vinden. Nu is het geheel voorzien van een compleet nieuwe besturing met standaard componenten, waarmee Vlisco verzekerd is van een snelle levering en kennis van de gebruikte software en componenten.

De afstand van de meetpunten ten opzichte van elkaar wordt bepaald door speciaal ontwikkelde FM-kaarten van Siemens. De resultaten die uit deze kaarten komen worden in de S7-besturing verwerkt en worden vervolgens door een algoritme gehaald. Dit algoritme is in het verleden door de klant zelf ontwikkeld en geoptimaliseerd door TNO. De resultaten uit dit algoritme worden vervolgens bewerkt en doorgestuurd naar de Motion Controller (een MP2300 van Yaskawa) die op zijn beurt een 10-tal servo-assen van de Sigma-5 serie aanstuurt.

Het resultaat van deze nieuwe besturing is dat de gehele breedte van het doek zich binnen een marge van maximaal 3 mm bevindt. Hierdoor kan het doek nu op een hogere snelheid door andere machines gedraaid worden om patronen binnen de geldende specificaties te kunnen drukken.

Vlisco ontwerpt en produceert kleurrijke modestoffen die een belangrijk onderdeel vormen van de levendige West- en Centraal Afrikaanse cultuur. Kijk voor meer informatie op: www.vlisco.nl

Meer weten over deze toepassing? Neem contact met ons op, wij staan u graag te woord.

« Projecten overzicht