Mondi kiest voor Huppertz en MCA

Geplaatst: 19-09-2016

Bij Mondi in Heerlen (fabrikant van o.a. "niet plakbaar" papier zoals achterzijde van dubbelzijdig plakband of stickers) was er sterke behoefte aan vervangen van de aandrijving van de opwikkelaar achter een drukmachine.
De bestaande aandrijving was een DC aandrijving, bestaande uit een DC motor, een tandwielkast, een DC regelaar en (apart tegen de DC regelaar) een stukje elektronica van waaruit de berekening van de wikkelparameters plaats vond.
De aandrijving was erg onderhouds- en storingsgevoelig.

Op basis van een opname op lokatie is door Huppertz technical services b.v. een nieuwe AC aandrijving geselecteerd. Hierbij moest rekening gehouden worden met het relatief grote vermogen in een kleine motorbehuizing, de mechanische (bevestigings)maten van de reductor, de productieparameters en de speciale wikkelparameters. Onder de wikkelparameters vallen onder andere de gewenste baanspanning bij begin rol, de gewenste baanspanning bij einde rol, de minimale roldiameter (core), de maximale roldiameter en de baansnelheid.

De baansnelheid is een analoog signaal uit de hoofdaandrijving van de machine. De minimale en maximale roldiameter zijn vast maar moeten worden ingesteld. De gewenste baanspanningen moeten door de operator worden ingesteld. Er is een Vascat AC motor geselecteerd, voorzien van geforceerde koeling en encoder. Deze Vascat motor levert 55 kW in een kleine behuizing (IEC 132) en kan tot 6000 rpm worden opgetoerd. De motor is geleverd in combinatie met een Flender Himmel coaxiale reductor. De aansturing geschiedt met een Yaskawa/Omron frequentieomvormer van het model F7, voorzien van encoderkaart en voorzien van "wikkelaarsoftware".

De intelligentie m.b.t. het wikkelen en berekenen van de juiste uit te sturen koppelwaarden geschiedt geheel in de regelaar. De regelaar regelt op koppel en berekent uit de actuele lijnsnelheid en zijn eigen uitgestuurde snelheid de actuele roldiameter. Op basis van deze waarde wordt voortdurend het juiste koppel aan de motoras gegenereert om zo de juiste en gewenste baanspanning te waarborgen. Om de operatorparameters te kunnen instellen is als HMI een Delta touch screen aan de standaard aanwezige modbus van de regelaar gekoppelt.

Na een snelle inbedrijfname doet de opwikkelaar nu op een betrouwbare en vooral reproduceerbare wijze zijn werk. Door het toepassen van kwalitatief zeer goede producten en door de vakkundige selectie en inbedrijfname door MCA bv en Huppertz technical services b.v. is het geheel naar ieders tevredenheid opgelevert.

Voor informatie: www.huppertz.nl

  • Mondi_1
  • Mondi_2
« Projecten overzicht