Smering van lineairsystemen. Het behoud van uw systeem

Geplaatst: 09-05-2019

De juiste smering verlengt de levensduur van uw geleiding

Smeerinstructie voor profielrailgeleiding
Profielrailgeleidingen moeten met vet of olie gesmeerd worden afhankelijk van de gebruiksomstandigheden. Daarnaast moeten de opgaven van de smeermiddelleveranciers aangehouden worden. De uitwisselbaarheid van de verschillende smeermiddelen is te controleren. Smeerolie op mineraalolie basis zijn bij gelijke classificatie (b.v. CL) en gelijksoortige viscositeit (maximaal 1 klasse verschillend) uitwisselbaar.

Vetten zijn uitwisselbaar wanneer de basisolie en het verdikkingstype gelijk zijn. De viscositeit van de basisolie moet gelijk zijn. De NGLI-klasse mag maximaal 1 klasse verschillen.

Nasmeerintervallen zijn sterk afhankelijk van de gebruiksomstandigheden. Loopwagens moeten regelmatig gecontroleerd worden zodat zogenaamd drooglopen voorkomen wordt. Ook moeten de afdichtingen gecontroleerd worden op beschadigingen zodat het smeermiddel niet vervuild raakt. Vaak wordt er te veel vet gebruikt waardoor afdichtingen kapot gedrukt worden en veel vet ongebruikt verloren gaat.

Voor algemeen gebruik adviseren wij vetsmering met Klüberplex BEM 41-141. Dit vet is zowel voor lage als hoge snelheden geschikt en goed mengbaar met andere vetten. Daarnaast kan dit vet in wisselende gebruiksomstandigheden gebruikt worden. Omdat voor de smering slechts enkele grammen per loopwagen nodig zijn, hebben wij hiervoor kleine 85 grams patronen beschikbaar. Bestelcode GR-0004.

Voor de smering adviseren wij vetspuiten te gebruiken die kleine hoeveelheden vet inspuiten. Een éénhandsvetspuit met 120cc bulkcontainer of voor 85 grams patroon kunnen gebruikt worden. Op de afbeelding staat het type die wij leveren inclusief de verschillende mondstukken (3 stuks). Bestelcode GR-0002.

De benodigde smeerhoeveelheden vindt u in de onderstaande tabellen. De nasmeer interval is erg afhankelijk van de omgevingscondities. Omgevingsinvloeden zoals hoge lasten, trillingen en vuil verkorten de nasmeer interval. Bij een schone omgeving en geringe lasten kan de nasmeer interval verlengd worden. Voor normale omstandigheden kan de tabel aangehouden worden. Houd er rekening mee dat bij gebruik minimaal 1 x 6 maanden gesmeerd moet worden ongeacht de afgelegde weg. Vooraf het vuil, stof en oud vet van de rail verwijderen met een schone doek.

Zijn de geleidingen verticaal, zijdelings of ondersteboven gemonteerd dan moet de hoeveelheid bij het nasmeren met 50% verhoogd worden.

Bouwgrootte Nasmeerhoeveelheid vet (g) Nasmeerinterval (km) bij
C<0,10 Cdyn
SBI-15 0,5 1000
SBI-20 0,6 1000
SBI-25 0,9 1000
SBI-30 1,3 900
SBI-35 2,5 500
SBI-45 3 250
SBI-55 3,5 150
SBI-65 4,1 140
« Nieuws overzicht